top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDita

JEDEME NA VODU aneb CO ČECH, TO VODÁK


Milí mozkovci,


možná budete souhlasit s tvrzením, že kdo nikdy nejel vodu, jako by nebyl. Moji studenti velmi často pocházejí ze států, které mají to štěstí a jejich hranice omývá mořský proud. Myslím, že my, Češi, bychom si moře opravdu zasloužili, neboť vodáků je v naší populaci nepočítaně. Pro mé studenty je nepochopitelné, jak si můžeme užívat prázdniny v té stojaté špinavé mělké vodě, ale kdo to nezažil, neví, o co přichází.

Třeba své studenty vezmete s sebou na vodu. A třeba jen připravíte vodáckou lekci. Nezapomeňte 5D efekty (konvičku s kropítkem), online studentům bude muset stačit šplouchání na pozadí.

Slovní zásobu na obrázku si můžou studenti procvičit v online aktivitě. Bez základního vodáckého slangu si však na vodě ani neškrtnou. Nevešla se mi tam verba, tak jim určitě prozraďte, co znamená cvaknout se/udělat se.



Filmovým nadšencům (Lenko z Czech Time) můžeme doporučit seriál Proč bychom se netěšili. Čímž přemosťuji k hudbě: ze zmíněného seriálu Tak nějak málo tančím (v online aktivitě studenti doplňují verba v prézentu) nebo nezapomenutelný Mládkův Jez v nezapomenutelném klipu (tady jsem celkem tápala, co se hodí doplňovat, nakonec se mi nabídly rýmy na konci veršů, je to krásně matoucí a určo pro pokročilejší). Někdo možná nepohrdne starými písněmi, které můžou slyšet u táboráku - např. My pluli dál a dál, Řeka hučí nebo pro pokročilé specialisty Vodácká odborná (tady možná bude leckterý lektor, včetně mě, potřebovat pomoc s výrazivem...), kterou můžete studentům předložit i jako výzvu v podobě jazykolamu.


A to je vše. Jsou přece prázdniny! Tak ať se Vám i o prázdninách hezky učí! Dita


P. S. Jedete na vodu?


Pokud se Vám moje aktivity líbí, můžete moji tvorbu podpořit tím, že mě pozvete na virtuální pivo. Díky!




156 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

VELIKONOCE

JARO JE TU!

bottom of page