top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDita

DUŠIČKY aneb trochu smutné smuteční téma

CZECHING PRO LEKTORY


Milí mozkovci,


zítra, tedy 2. listopadu, najdou cizinci v kalendáři poznámku Památka zesnulých, od Čechů uslyší lidový název Dušičky. V mnoha zemích se na zemřelé vzpomíná také, většinou mezi 31. říjnem a 2. listopadem.



Smuteční téma je smutné, ale nutné. I cizinci se zde setkávají s úmrtím příbuzného či blízkého a jsou nuceni se s ním vypořádat i jazykově. Proto jsem se rozhodla, že období Dušiček bude vhodným načasování pro tak citlivou látku.

Pro cizince je obecně značně obtížné orientovat se v tom, co je v daném jazyce adekvátní určité situaci. V mnoha případech vzniklá vyjádření či nedorozumění vedou k zasmání, jinak je tomu ale u tématu úmrtí. Cizojazyčný mluvčí chce stejně důstojně jako rodilý vyjádřit například to, že soucítí s pozůstalými. V české kultuře je téma smrti poměrně tabuizováno a jazykově je dosti konzervativní a decentní - oproti některých jiným kulturám je tedy nežádoucí vyjadřovat se příliš květnatě či emotivně. V dnešním příspěvku proto najdete zjednodušené příklady takových vyjádření, se kterými můžete v hodině pracovat.


Napsat parte bude pro pozůstalého cizince vypadat složitě, ale není tomu tak. V podstatě jde o pár konstrukcí, ve kterých se obměňují jména, čísla, členové rodiny a adresa. Oznámení je většinou doplněno o nějaký vhodný citát, pohřební služba obvykle jejich seznam nabízí.



Pokud se cizinec účastní pohřbu, může se mu hodit pár příkladů nápisu na smutečním věnci či květině.



Květiny se většinou vybírají v tlumenějších barvách, a to v sudém počtu. Nejvíce jsou se smutečním aktem spojeny tyto:



Je vhodné seznámit s tím, jak takový obřad probíhá, co si oblékáme, jak se chováme a co říkáme. Ať už je vyjádření soustrasti v ústní, či písemné formě, běžně si vystačíme s následující formulí:



Pro mnoho kultur je ale nesnesitelně strohá, a proto se jim může hodit (zvláště v písemné podobě) trochu košatější kondolence:



Věřím, že se Vám povede provést své studenty tímto tématem citlivě a že jim nepřijde moc často k užitku.


Přeji Vám barevný podzim a ať se Vám hezky učí! Dita



259 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

VELIKONOCE

JARO JE TU!

bottom of page